Wednesday, May 12, 2010

hijau kuning..

cubaan yg ke berapa ntah utk buat blouse lagi walaupun tak reti-reti lagi..so kita try n error je laa kan..and the outcome just so so je laaa..tp bole aa nak pakai jalan2 pi JJ ker..maidin jer..tade org nak kisah kot..hehe
agak mencabar gak buat blouse ni...dah laa tak reti. antara cabarannya :-

1-kain agak licin..susah nak potong...senget2 sket laa..
2-tak pandai buat bahagian leher..nak buat bentuk bulat sebenarnya..tup tup jadi V neck plaak..
3-tak ada mesin jahit tepi..so apa sy buat just jahit temukan bahagian luar, then terbalikkan jahit bahagian dalam plak (ada faham ker? alaa mcm jahit nak cantum kain batik tu..)..huaaahh..sy nak mesin jahit tepi mcm kak hany..:((
4-cabaran utk cantum lengan & badan..agak tak berapa kemas laaa..
5-dan lastly cubaan pertama guna elastic thread..sy tak pandai laa guna..asyik terputus-putus je benang..sifu2 di luar tu tolong hamba..:((

ni diaaa V neck..
my first time guna elastic thread..ok ker tak ok ker, kita ok kan je laa..asalkan bole pakai..kan kan..

1 comment:

Mama'N'BabyCraftTingZone said...

Ala..sama la ng saya masa mula2 wt blouse terutama skali kt lubg lengan tuh!! Cikgu sy ckp klu wt kt anak2 yatim pun depa xgamak nk pkai..
Yg penting chaiyoook!! Practise sbyk mungkin